Ludo Foster om att vara en ickebinär transman som rasifieras

Idag gästbloggar Ludo Foster hos oss. Följande inlägg är en översättning av hans text från The New Agender.

✄—————————————————————————————————————

LudoLudo är en ickebinär transman som rasifieras. I detta unika och mycket personliga gästinlägg skriver han om grupper inom transcommunityt som tenderar att glömmas.

Jag förkastar det traditionellt västerniserade, patologiserande, binära transnarrativet. Det är det som säger att vi misslyckas, samt att narrativen bestående av skinn, ben och kropp är de enda historierna som vi kan berätta. Det är det som säger att vårt huvudmål bör vara att göra oss ”synliga”, konsumerbara, och angenäma, enligt den kapitalistiska makten. Detta är helt enkelt inte sant.

Som mixed transman, som drar fördel av mansprivilegier, så känns min ickebinära identifiering som en avsiktlig och medveten radikal motståndsgest, i ett samhälle där ickebinära könsidentiteter raderas för att passa en bredare diskurs. En diskurs där eurocentriska samhällen har blivit mer obekväma med, och rädda för, ickebinära, rasifierade, köns- och sexuella identiteter.

Personligen förkastar jag konstruktionen av garderoben och komma-ut-narrativet. Vissa av oss kunde aldrig vara ”i garderoben;” de av oss som inte på ett lämpligt sätt är ”det ena eller det andra.” Vi är personer med kulturer och erfarenheter som sträcker sig bortom de kapitalistiska systemen baserade på ekonomiskt förtryck, ägande, nybyggarkolonialism och äganderätter.

Det finns ingen garderob. Vi kan inte gömma oss; vi vars liv alltid är offentlig egendom. Transkvinnor som rasifieras har kroppar som alltid är synliggjorda, samtidigt som transpersoner som är sexarbetare granskas och är under daglig övervakning. De har aldrig haft lyxen att kunna gömma sig. Dessa personer är de sanna pionjärerna för dagens kamp, kampen som transpersoner tvingas möta.

Transkvinnor kanske erkänns på transpersoners minnesdag, men de är ofta osynliggjorda och försummade av samma transrörelse som de själva var med och startade. Jag står i solidaritet med mina transsystrar, det kommer jag alltid att göra.

De av oss med s.k. synliga olikheter, existerar som en kraftfull påminnelse om att livet är komplext, rikt och ofta oförståeligt. Vi är här, vi finns, vi mångtydiga människor, av vilka inget kan antas eller tas för givet – oavsett hur mycket detta rör ihop det hela.

Därför har det har varit bekräftande för mig att ta tillbaka min blandade könsidentitet. Det känns som en kraft. Som ickebinär transman som rasifieras vill jag skapa mitt egna avkolonialiserade maskulinitetsnarrativ. Jag vägrar suddas ut!

Rekommenderade webbplatser

Om du vill veta mer om minoritetsgrupper inom transcommunityt, eller träffa andra som har en liknande bakgrund som dig själv, ta en titt på Ludos rekommenderade länkar nedan.

1. Naz Project London (NPL) delger information om sexuell hälsa samt HIV prevention och stödverksamhet till Svarta, Asiatiska och etniska (BAME) minoritetscommunitys i London. De specialiserar sig på att tillgodose kulturellt anpassade tjänster och en stöttande miljö som möjliggör tillgång till hälsovård.

2. TransMuslims är en diskussionsgrupp per email för Muslimer som identifierar sig som trans, och för de som ser sig själva som könsvarierande.

3. Sabah Choudrey är en pakistansk transaktivist med en passion för sitt community.

4. Age UK har resurser för äldre medlemmar av HBTQ-communityt.

5. Shakie Women’s Aid är en organisation i Edinburgh som erbjuder stöd till Svarta eller etniska minoritetskvinnor som utsätts för våld i nära relationer som identifierar sig som lesbiska, bisexuella, trans eller intersex.

6. Absolute Freedom Buddhist Group tillhörande SGI-UK tillför Buddhism till HBTQ-communityt.

7. Action for Trans Health ämnar att förbättra transpersoners tillgång till vård.

8. Om transkvinnorna som rasifieras som var pionjärerna för HBTQ-rörelsen.

9. Terrence Higgins Trust erbjuder gratis, förtroligt och ickedömande stöd, råd och medicinsk vård för cis- och transpersoner som är sexarbetare och eskorter.

Om Ludo

Ludovic Foster är en genusforskare vid Sussex universitet. Ursprungligen från södra Wales men nu bofast i östra Sussex. Han är en transman som också har en ickebinär identitet som påverkar många delar av hans liv. Han är är starkt engagerad i många saker, bl.a. musik, resor, litteratur, queerpolitik – att avveckla patriarkatet, kämpa för sexarbetares rättigheter, social rättvisa, kreativa kollaboreringar och att bygga solidaritet och förståelse över sociala gränser, samt katter.

Följ Ludo på twitter här.

Ludo Foster om att vara en ickebinär transman som rasifieras

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s