Att Undvika Det Vita Räddarindustrikomplexet

Följande är en översättning av en text skriven av Rachel Safeek från 2014, originaltexten på engelska finns här.

✄—————————————————————————————————————

rachelsafeek
@RachSafeek
                     Följ

”Jag vill verkligen besöka ett tredje världen land i Afrika/Sydamerika och hjälpa folk” — gymnasieelev till mig. #WhiteSaviorComplex nej… bara nej

Premissen för det ”Vita Räddarkomplexet” kommer från scenariot där individer som har vissa privilegier – ras, klass, utbildning, etc. – invaderar rum där vissa grupper eller communities är kulturellt annorlunda från deras, med uppsåt att upphöja eller ”rädda” medlemmar tillhörande de grupper som de invaderar. (”Vit” är egentligen semantik för att beskriva ”räddare” från höginkomst/utvecklade communities.)

De med privilegier ser ofta, felaktigt, de communities som de närmar sig som ”förtryckta”, eller på annat sätt utan tillgång till vissa rättigheter eller friheter, samt i desperat ”behov” av hjälp. Allt från att vilja ”rädda” sexarbetare, till att vilja ”befria” förtryckta kvinnor i Mellanöstern – det vita räddarkomplexet är en bristfällig mentalitet, och intrånget av de med privilegier, i vad de ser som ”förtryckta” eller ”maktlösa” communities, sker ofta tillsammans med en önskan om att marknadsföra sig själva, som rättfärdigas med felriktad altruism och skadligt allierande.

Räddarkomplex, som kanske delvis är understött av en önskan att göra gott i samhället, är ett okänsligt uppvisande av privilegier som förstärker sociala hierarkier. Att ”rädda” antyder att vissa communities står över andra, och att enbart grupper med tillgång till vissa privilegier förkroppsligar den kompetens som krävs för att stärka dem som kategoriseras i underläge eller i ”behov” av hjälp. Att basunera ut de svårigheter som en uppfattar att andra grupper lider av, med bilder från uppdragsresor och forskningsprojekt, kan vara både okänsligt mot och exploaterande av många communities. ”Titta på dessa förtrycka och fattiga bruna/svarta kvinnor och barn från den globala södern som jag hjälpte till att rädda”.

Att rädda de som frivilligt börjar jobba inom sexindustrin är ett aktuellt ämne i form av allmänt spektakel som genererat en bred respons från communityt. Hashtaggen #NotYourRescueProject startades av twitteraktivister för att uttrycka missnöjet över sexarbetarrelaterade räddarmentaliteter, samt för att avvisa den skadliga tanken om att alla sexarbetare är olyckliga med sina jobb och inte egentligen vill utföra dem.

Teju Cole, en skribent för The Atlantic, publicerade under 2012 en rad tweets om det Vita Räddarindustrikomplexet.

teju3_normal
@tejucole
                        Följ

5- Det Vita Räddarindustrikomplexet handlar inte om rättvisa. Det handlar om att få en enorm emotionell erfarenhet som rättfärdigar privilegier.

Igår publicerade jag en rad egna tweets angående att ”Vara en God Allierad & Undvika Det Vita Räddarkomplexet”. Jag har inkluderat alla tweets nedan:

Du kan absolut ha de bästa intentionerna men fortfarande skada grupper för vilka du vill förespråka. Hur KAN du vara en god allierad med grupper för vilka du förespråkar?

rachelsafeek
@RachSafeek                     Följ

Allierade som blir defensiva och kränkta när de får höra att de är okänsliga är bara ännu ett taktlöst uppvisande av privilegier

rachelsafeek
@RachSafeek                     Följ

Allierade: använd era privilegier till att medvetandegöra andra med samma privilegier. Vi behöver inte ”stärkas” av er #WhiteSaviorComplex

Din mentalitet spelar roll. Premissen för alla räddarkomplex består av att marknadsföra sig själv eller att få allmänhetens gillande och beröm, snarare än att kämpa för sann social rättvisa.

rachelsafeek
@RachSafeek                     Följ

En student frågade efter mina kontakter i Brasilien så att hon kunde ”hjälpa folk”. De ”kontakterna” skulle alltså vara min familj. TACK. #WhiteSaviorComplex

rachelsafeek
@RachSafeek                     Följ

Allierade: #WhiteSaviorComplex =/= social rättvisa

Var medveten om det faktum att om du är i en position där du känner att du har möjligheten att “rädda” eller “stärka” minoriteter eller förtryckta/missgynnade grupper, så demonstrerar du din privilegierade position och förstärker istället sociala hierarkier.

rachelsafeek
@RachSafeek                     Följ

#WhiteSaviorComplex är inte social rättvisa. Det är ett privilegium och det antyder att det finns folk under dig som “behöver” din hjälp

rachelsafeek
@RachSafeek                     Följ

@_arnesa_ Att ”rädda” personer som rasifieras är ett sätt att antyda att vi fortfarande står under dem och att vi behöver deras hjälp. #WhiteSaviorComplex

Ett mycket bra sätt att veta hur du kan hjälpa är genom att lyssna och fråga grupper, som du är allierad med, hur de vill att du involverar dig. Genom att lyssna och ta i beaktande det andra personer säger så demonstrerar du ett genuint intresse, och du kommer sannolikt att bli tillfrågad när ditt stöd behövs.

rachelsafeek
@RachSafeek                     Följ

@okayyletsgo vi kan övervinna ”räddar”-mentaliteter genom att verkligen lyssna på de communities som vi allierar oss med. Om vi behövs kommer vi att bli tillfrågade.

Emaila mig: rachel.safeek@emory.edu

Twitter: @RachSafeek

Att Undvika Det Vita Räddarindustrikomplexet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s